vorige

21 juli 2008, Dag in Bishkek en naar huis

Na het ontbijt zetten we alle bagage op 1 kamer en gaan we met de taxi de stad in. In de kaarten winkel hebben ze de kaart van het gebied waar we door heen gelopen hebben niet meer en dus ga ik met Ingrid em Martijn opzoek of we een speciale kaarten zaak kunen vinden. Op weg daar heen komen we nog een tweetal souveniers winkeltjes tegen. Het eerste winkeltje is erg donker en staat alles achter een toonbank waar geen personeel achter staat. dan is het tweede winkeltje beter. Kun je rustig rond kijken en zien of er iets leuks tussen staat. Wij kopen daar een Kirgizische hoed voor Valentijn als aandenken aan deze reis. De volgende stop is de kaarten zaak. Volgens het boek moeten we de deur links van het DHL kantoor hebben. Dan langs een dame, die ons verteld dat we op de derder verdieping kamer 304 moeten zijn. Zo gezegd zo gedaan. En dan staan we in een klein kantoor. Er zijn al een paar belgen en twee medewerkers, met ons er bij wordt het wat vol. Maar gelukkig zien we meteen de kaart die we willen hebben hangen, en zijn we dus snel weer weg. Nu gaan we op weg naar de Osh-Bazaar. Geroemd als een van de grootste bazaars en een plaats waar je geweest moet zijn. Het is een stuk lopen en dat bij 33 graden, maar we hebben het er voor over. Hoewel we maar een klein stukje van de bazaar zien is het niet echt indrukwekkend. Gewoon kraampjes met alles wat je je maar kunt bedenken dat geen eten is.
We draaien ons om en gaan opzoek naar de supermarkt die we net gezien hebben, om daar onze lunch aan te schaffen. Met een stuk brood, drinken en wat beleg zoeken we een parkje op om in de schaduw van onze maaltijd te kunnen genieten. Ons volgende doel wordt het Victory monument. Ligt wel helemaal aan de andere kant van het centrum, maar ja we moeten toch iets doen. Als we er in de buurt komen, zien we een soort warenhuis net als in Karakol. alleen is deze nog veel groter. De eerste verdieping zijn allemaal telefoons en dat soort dingen, op de tweede verdieping cosmetica, verdieping drie is interessanter. Daar zitten meer de souvenier winkels.Hier koop ik een vilten konijntje en Ingrid een hele kerststal. De vierde verdieping staat vol met huishoudelijke artikelen en op de vijfde veel wit- en bruingoed. Maar aangezien ze waarschijnlijk toch niet in Nederland bezorgen, doen we hier maar geen aankopen. Nu gaan we echt richting het Victory-monument. Na dit bekeken te hebben zoeken we een restaurant op om ons vochtgehalte weer op pijl te brengen. Als ons vochtgehalte weer op peil is gaan we kijken hoe de wacht gewisseld wordt. De huidige wacht krijgt het duidelijk al moeilijk na een uur in deze warmte stil staan. Maar daar komt de nieuwe wacht al aan. de benen gaan hoog de lucht in bij elke stap, en bij het beklimmen van de trap wordt elek keer met de neus van de laarzen de kuit van het andere been aangetikt. Als ze naast elkaar staan, kijken ze elkaar aan en draait de nieuwe wacht zich om. Daarna kan de oude wacht naar benedenlopen, en met zijn benen omhoog gooiend terug naar hun wachthuis. Via de kermis en een supermarkt lopen we nog even naar de tweede souvenierswinkel waar ik een Kirgizische hoed koop. Daarna gaan we naar ons favoriete restaurant Yusa. We zijn een uur te vroeg, maar de tafel staat al klaar. Langzaam aan komt de rest ook. We bedanken Valentijn voor zijn begeleiding en genieten van onze maaltijd.
Met de taxi gaan we terug naar het hotel, verfrissen ons wat, en dan komt Senja ons met een busje halen. En gaan we aan een rit van 271 km beginnen naar het vliegveld van Alamaty. Bij de grens kunnen we snel doorlopen, en hoeft onze bagage de bus niet uit. Op het vliegveld slaap ik nog wat op een bankje, en dan gaan we inchecken en zit de vakantie er echt op.
Taxi 9,0 en 8,0 km, lopen 12,9 km, rijden 271 km

Grotere kaart weergeven
Bishkek gezien vanaf het balkon van het hotel De bar van het hotel is geopend van 7.00 tot 23.30, maar om 8.50 behoorlijk gesloten
De lobby van het hotel Het hotel zelf
Beeld bij het Victory monument Het Victory monument
Andere beeld Het dak van een yurt komt in het monument terug
De nieuwe wacht komt er aan, beentjes zo hoog mogelijk De oude kijkt al uit naar de aflossing
Trap op Naast elkaar gaan staan en elkaar aankijken
Omdraaien Trap af lopen
Aansluiten bij de commandant En naar huis marcheren
De kermis achter het witte huis de enige straaljager die dit land rijk is
We bedanken Valentijnvoor zijn begeleiding Valentijn past even zijn hoed
Bishkek bij nacht