vorige

19 juli 2008, Rijden naar Tamchy

volgende
Na een goed ontbijt klimmen we weer in de truck. We rijden in westelijke richting langs de noord-kant van het Issyk-kul. We hebben gevraagd of we kunnen stoppen bij een begraafplaats om dat we die graven graag eens van dichterbij zouden willen bekijken. En zo gevraagd zo gedaan. We maken even een stop bij een kleine begraafplaats. Toch heel anders al bij ons waar alles recht en strak is. We rijden verder, en als we door een leuk dorp je rijden bedenk ik dat het wel leuk is om een filmpje te maken. Helaas zijn de volgende dorpjes niet zo leuk als de eerst, dat zul je natuurlijk altijd zien. Als we verder westelijk komen, zie je ook steeds meer grote duren huizen en hotels verschijnen. Hier hebben de rijke Kazachstanen hun tweede huis en gaan ze op vakantie naar het strand van het meer. Als we de meeste dure huizen voorbij zijn, stoppen we even voor een duik in het water. Het is aan deze kant wel warmer, maar je blijft er niet uren in liggen.
Na deze duik rijden we door naar het Petroglyphen-museum. Dit is een groot veld met stenen, waarop tekeningen staan. We lopen een stukje het rotsblokkenveld in en ontdekken hier en daar iets dat op een rotstekening lijkt. Al snel komt er een jongen aangelopen die ons een rondleiding geeft. Er zitten hele duidelijke tekeningen bij, maar zo nu en dan vraag je je toch af hoe ze er bij komen, zoals bij een rendier (duidelijk) met er voor een jager en er achter een sneeuwluipaard die helpt bij de jacht (beide niet meer dan een vage vlek). We twijfelen sterk aan de authentiteit van dit geheel.
Hierna rijden we verder naar een "resort" waar Senja 2 jaar geleden nog gewerkt heeft. Er komen hier veel Russische kinderen op vakantiekamp en ook is het mogelijk om als volwassene/gezin hier een appartementje/kamer te huren. We zijn nog iets te vroeg voor de lunch en kijken even rond op het terrein. De disco is vernieuwd en bijna klaar om geopend te worden. Ziet er op het eerste gezicht goed uit, al neemt men het niet zo nou met de afwerking. Boven is de eetzaal die er strak uit ziet. Hier eten de mensen die een appartement gehuurd hebben. De kinderen eten in een naast gelegen zaal. Het is wel gewoon eten wat de pot schaft, maar mij hoor je vandaag niet klagen.
Na de lunch rijden we door naar het plaatsje Tamchy. Hier slapen we in 2 verschillende guesthouses. 's Middags bekijk ik het strandleven en loop wat door het dorpje heen. Terug bij het guesthouse zijn Cor en Christiaan er ook en wordt er gevraagd of we thee willen. Ach een kopje gaat er wel in. Dan verschijnt er eerst een schaaltje met perziken en pruimen (uit eigen tuin), dan wat brood en jam en tenslotte ook nog de thee zelf. Om zeven uur gaan we bij het andere guesthouse eten. Dat is heel erg mooi ingericht, alleen een beetje geluidsoverlast van de karaoketentjes in de buurt. Als we uitgegeten zijn gaan we nog even op het strand kijken want de zonsondergang moet erg mooi zijn. Ik denk dat we iets te laat zijn, we lopen nog een stukje langs het strand en dan terug naar ons guesthouse.
Rijden 186 km

Grotere kaart weergeven
Ontbijten bij het guesthouse (foto van Anna) Grafzerken met afbeeldingen van de overledenen
Hele bouwwerken zelfs in verschillende uitvoeringen
Een soort yurt van alleen metaaldraad als graf filmpje van een dorpje waar we door heen rijden
Hier hebben we even gezwommen, het was in elk geval warmer als aan de andere kant Een steenbok?
Herten Gids bij deze duidelijke steenbok
Er liggen hier genoeg stenen Een officieel historisch staatsmuseum
Mozaiek van Joerin Gagarin omgeven door de sterrenbeelden Verblijf van de kinderen
Kan het hangslot nog groter (foto van Ingrid) Voetballen met de russische kinderen
Lunchen in het restaurant van het resort Het Issyk-Kul
Met een heleboel dagjes mensen Resorts voor rijke Kazachstanen?
Gedroogd visje kopen? Wel een beetje vreemd gras zo vlak bij het strand
Met zo'n ezelkar kun je wel induk maken op je vriendinnetje Visje, perziken, zwarte bessen of kersen kopen? wel per emmertje
De bergen aan de zuidkant waar we doorheen getrokken zijn Zelfde bergen nu met starndgangers er voor
Een "kasteel" originele Kirgizische trouwkleding
Het diner staat klaar Het Issyk-kul bij ondergaande zon
Het is mooi geweest, spullen inpakken en naar huis. Een containerhuis