vorige

15 juli 2008, Vijfde dag van de tweede trekking

volgende
Na heerlijk geslapen te hebben op 3530 meter gaan we vandaag weer omlaag. Het is een relaxte wandeling, en hier en daar zien we een marmot. Konijnen hebben ze hier ook ontdekken we vandaag. Rond half twaalf zijn we op het punt waar ons dal samen komt met het dal waar we morgen zullen gaan wandelen. Hier rusten we even uit en wachten tot de paarden ons ingehaald hebben. Nog even naar beneden lopen en zien hoe we de rivier over kunnen steken. Bij de rust werd gezegd dat we bij de grote stenen gingen kamperen, en dat leek weer een klein stukje, maar toch iets verder dan gedacht. We zetten de tent op en dan is het tijd voor de lunch. De paardenmannen hebben tussen de kooktent en een grote rots een groot stuk zeil gespannen, zodat we in elk geval droog kunnen zitten mocht het gaan regenen (was ook wel een keer nodig).
Op de noordelijke berghelling liggen een stel grote rotsblokken die er om vragen om beklommen te worden. Het lukt niet om ze allemaal te beklimmen, maar vanaf een heb je wel een aardig uitzicht over het dal/kamp. Terwijl ik daar wat rondstruin zie ik een klein hamstertje druk rond rennen. Hij verplaatst zich zo snel dat er geen foto van te maken is. Er stroomt hier een klein stroompje langs dat mij een goede leidraad lijkt om weer bij het kamp te komen. Alleen zijn er wel de nodige opstakels zoals dicht struikgewas en rotsblokken die er voorzorgen dat het niet zo gemakkelijk gaat als gedacht. Maar uiteindelijk kom ik uit bij het riviertje dat langs ons kamp stroomt. Het riviertje een stuk voorbij ons kamp gevolgd en daarna terug. Ik besluit dat ik mijn haar wel even kan gaan wassen en gewapend met shampoo en handdoek ga ik op zoek naar een plaatsje waar ik makkelijk mijn hoofd in het water kan stoppen. Eigenlijk valt de temperatuur van het water best wel mee, en aan de overkant van het riviertje zit een diep stuk, daar kan ik makkelijk even in onderdompelen. Dus kleren uit, door het water heen en de kleren op de andere oever gelegd. Snel even kopje onder en dan op de kant inzepen, en weer plons het water in om af te spoelen. Afdrogen en aankleden en ik ben weer helemaal fris.
's Avonds heeft Valentijn bedacht dat we wel een kampvuurtje kunnen maken. Nu alleen nog brandhout. Aangezien er hier alleen maar struiken groeien is het even zoeken, maar dan hebben we ook een redelijke berg takken. Samen met de paardenmannen wordt daar een mooi vuur van gemaakt dat zelfs nog behoorlijk groot wordt. Bij een kampvuur moet natuurlijk gezongen worden, maar we hebben onze liederenbundel niet bij ons, zodat het vaak beperkt blijft tot het refrein. Een van de paardenmannen krijgen we zo ver dat hij ook een Kirgizisch lied voor ons zingt. Je verstaat er niks van, maar hij kan wel mooi zingen.
Lopen 8,3 km

Grotere kaart weergeven
Volg het riviertje maar Aan de andere kant van dat bultje en dan nog een stukje verder
Dat die sneeuw blijft liggen he! Zoek de twee marmotten
Nog iets meer ingezoomt We zijn er bijna
Bij die grote rotsblokken links van de rivier gaan we kamperen Maar eerst even uitrusten, genieten van de zon en wachten op de paarden
Morgen gaan we dat dal in Eten in de grot (Foto van Anna)
Uitzicht op het kamp en dal Dit zie je als je op een rotsblok klimt
En daar het kamp, met duidelijk het zeil aan de kooktent Stroompje dat ik volgde op weg naar beneden
En dat in deze rivier uitkomt Langs ons kamp kabbelt
Pauline verdiept in haar boek Paardenman die uitkijkt of de paarden niet weg lopen
Nog voor bij die steen, kun je heerlijk poedelen Wij zitten al in de schaduw, maar daar op de berg waar we vanochtend pauze gehouden hebben schijnt de zon nog