vorige

10 juli 2008, Rijden naar tweede yurt

volgende
We pakken ons boeltje weer in de truck en verlaten het Song Kul meer via de pas. Als we de pas overrijden valt er natte sneeuw. Als we lager komen wordt het wel beter, maar dan kun je al een wolk in het dal zien hangen, en de weg zie je er in verdwijnen. Even later is het dus behoorlijk mistig. We rijden door naar Kochkorka. Hier gaan we uit eten in een restaurant. We worden in een apart zaaltje gezet. Op het eerste gezicht ziet het er goed uit, maar als je dan beter gaat kijken, blijkt er niks recht te hangen, schimmel in de hoek. Een bezoekje aan de wc is ook wel een beschrijving waard. Je gaat de deur door, en komt in een hal, die er strak uitziet, een vloer van natuursteen, en 2 deuren. Je moet de achterste deur nemen, en staat dan opeens buiten. Iets door lopen en je komt bij een aftands houten hutje, met het gebruikelijke gat in de vloer en de bijbehorende lucht. Over het eten niks te klagen, onze buik zit weer vol.
We rijden door tot een dorpje voorbij Ak-Saj. Slaan daaraf, en rijden naar een appelboomgaard vlak bij een irrigatiemeer. We zijn nog wat vroeg want de gastheren/dames zijn nog niet helemaal klaar met inrichten/opbouwen. Even later kunnen we de yurt in. Op de tafel staat de thee klaar. Naast de thee staat er salade, zelfgemaakte jam, brood en andere deeg producten, snoepjes een hele tafel vol. En onze buiken zitten al zo vol. Het smaakt wel goed. Als we van de thee genoten hebben ga ik de omgeving een beetje verkennen, en schiet wat plaatjes. Ook kan ik even het irrigatie-systeem bekijken. Via een betonnen geul wordt het meertje gevuld, en aan de andere kant wordt het water er uitgelaten. Het loopt dan weer door betonen geulen en met behulp van schuiven kan dan geregeld worden hoeveel water welke kant op gaat.
Na het diner, waarbij de door ons genuttigde dingen tijdens de thee weer aangevuld zijn, komt Senja met een taart binnen. Anna blijkt jarig te zijn. We nodigen onze Kirgizische begeleiders uit om samen dit feit te vieren, en te helpen om de taart die Olga gemaakt heeft op te eten. Want wij hebben niet veel ruimte meer. Nog even genieten we van de ondergaande zon, en dan gaan we ons bed opzoeken. Samen met Valentijn, Martijn en Ingrid slaap ik in de Yurt. De rest slaapt liever in de tentjes.
Rijden 202 km

Grotere kaart weergeven
Vannacht is er een vers laagje sneeuw op de bergen gevallen Ook aan de andere kant van de vallei
Er hangt een wolk in het dal waarin we afdalen Gewoon KirgiziŽ
Eten in het restaurant (foto van Anna) Meer Kirgizisch landschap
Anna en Martijn zitten al aan de thee-tafel in de yurt En wat we ook eten zo nu en dan wordt het aangevuld
Wespennest op de berghelling aangetroffen Kirgizisch landschap
Bergen met strepen linksonder zie je nog net een stukje van het irrigatiesysteem, daar zijn ze hier heel goed in
Paarse bloemen langs een droge rivierbedding Struikjes met oranje-rode bessen
Meer paarse bloemen Uitzicht over de boomgaard richting het dorpje
Olga, hoofdpaardenman, Senja en Alex vieren samen met ons .. De verjaardag van Anna met taart
De zon gaat onder Wow
Meer wow Wat een lucht
Nog mooier