02 juli 2008, Aankomst in KirgiziŽ

volgende
Gisteren aan het eind van de middag het vliegtuig ingestapt en vandaag, eerder dan verwacht, geland in Alamaty, Kazachstan. Het kostte Valentijn (onze reisbegeleider) even om duidelijk te maken dat we 2 doorreisvisa nodig hadden, voor de heen- en de terug-weg. Maar toen ze dat eenmaal begrepen ging het redelijk vlot. Paspoort, pasfoto en formulier inleveren, en dat werd dan meegenomen naar achteren. Nadat iedereen zijn paspoort ingeleverd had mochten we betalen, en kregen we ze ook weer terug met een mooi visum er in. Daarna in de rij bij de paspoortcontrole en dan op zoek naar onze bagage. Die had alle tijd gehad om rondjes te draaien op de bagage band, en was dus snel gevonden. Op de tas van Martijn na dan. Die bleek nog op Schiphol te staan. Maar die komt morgen beloven ze.
Ondertussen heeft onze Kirgizische gids (Senja) zich ook al gemeld, en kunnen we onze bagage in een busje laden en gaan we opweg naar Bishkek(de hoofdstad van KirgiziŽ). Omdat we wel wat trek en dorst kregen wordt er nog even een stop gemaakt en wat brood en een stel flessen water aangeschaft, geeft ons even de gelegenheid om een klein beetje Kazachstan te bekijken. Het geeft mij niet het gevoel dat ik hier echt welkom ben. Dan rijden we door richting grens. Onderweg wordt er nog even een stop gemaakt bij een vervallen wegrestaurant/benzinestation. Maar dan zijn we bij de grens. Wij uit de busjes, en onze bagage moeten we zelf over de grens brengen. De Kazachstaanse Douane moet ons halve paspoort over typen, en wij hebben van de rare letters. Ze zitten wel op het toetsenbord, maar het is soms wel even zoeken. Het duurt even, maar dan zijn we allemaal de grens over. Een rivier vormt de echte grens, en dan komen we aan bij de Kirgizische douane. Al onze paspoorten worden ingenomen, en ze verdwijnen er mee in een hokje. Als ze terug komen, krijgen we ons paspoort terug en kunnen we langs de douaneman lopen en zijn we echt in KirgiziŽ. Nu is het nog een klein uurtje rijden naar ons hotel "Alpinist" in Bishkek.
Na de kamers verdeelt te hebben, en ons geÔnstaleerd te hebben gaan we gezamelijk een rondwandeling door de stad maken. Bij een "bank" wisselen we Euro's voor Soms (1 euro= 55,5 som). Op de terugweg naar het hotel koop bij een stalletje langs de weg 5 ltr water voor 50 som zodat ik morgen mijn waterzak kan vullen.
's avonds gaan we eten bij Yusa, dat is een Turks restaurant, met een kaart in het Kirgizisch, Russisch en Engels. Het smaakt in elk geval heerlijk.
Rijden 254 km, Lopen 6,1 km

Grotere kaart weergeven
Kazachstan Kazachstan bij het wegrestaurant
Het Witte Huis, hier zetelt de regering van KirgiziŽ Stoep voor het witte huis
Vlag en wapen van KirgiziŽ Fonteinen voor het witte huis
Wacht bij een monument Wat het is weet ik niet, maar er achter zijn bergen met sneeuw te zien.
Lenin staat er ook nog steeds, al is hij wel verplaatst